Gobo's historie

Gobo's pionjärer

Om du tycker att namnen Poul Tønder och Niels Svarrer låter bekanta, kanske det  inte  är  okänt för dig att de är grundarna av   Gobo. Poul  och  Niels började med ljusuthyrning redan  70-talet i Århus livliga och  snabbt växande teater- och musikmiljö.   Ungdomskamraterna var visionära, orädda och hårt arbetande. Snart  ersattes  skola och  utbildning med turer och  service,  och de var de eftertraktade leverantörerna av belysning  och teknisk utrustning.   

Niels och Poul är  stolta över att Gobo än idag  är  en pionjär när det gäller produkter och hjälper till att utveckla marknaden. Och  teamet Gobo idag bär stolt facklan framåt. 

Back in the days, med Niels Svarrer

I slutet av 60-talet skedde en dramatisk utveckling av teatern  i Danmark. Detta var  början gruppteaterrörelsen. 

Gruppteaterrörelsen uppstod först i Köpenhamn, men kort tid hade idéerna nått Århus, bland annat med en person som var av stor betydelse för en av GOBOs grundare, Niels Svarrer.  

Det var en Christian Ludvigsen som hade varit med och startat avantgardeteatern  FIOLTEATRET i Köpenhamn 

Christian Ludvigsen ville starta en  universitetsutbildning i Århus och den startade  också  1971 i Den gamle By, och   det är fortfarande möjligt att   ta en kandidatexamendramaturgi   än idag  Århus universitet. 

 Det   är   Niels Svarrer går in i historien, för 1974 började han denna nya utbildning. Niels säger: Det var  en  enorm omvälvning för mig eftersom jag kom från en helt annan miljöFörutom  min egen undervisning  kastades jag in i att göra teknik för de elever som  skulle  avsluta sin första del Dramaturgi, som ämnet heter. Vi var en gruppteaterfestival i Odense, nästan innan vi hade börjat yrket, och träffade många mycket intressanta människor, som vi fick mycket inspiration av. Som studenter reste vi också mycket och knöt kontakter och såg många spännande teaterföreställningar och träffade många intressanta   teaterfolk, till exempel svenska Nationalteatern med Rockworm, Teaterkollektivet Jordcirkus och vi besökte Skandinaviens första "Black Box" i Stockholm. 

"Efter att ha gjort många teaterprojekt otroligt kort tid  tyckte  jag att det var  dags att berätta för min gamle vän Poul Tønder från min hemstad att det här var något man  måste göra testa, säger Niels. 

Grundarduon skapades! 

Back in the days, med Poul Tønder

Pouls intresse för ljus började i teknikrummet Dramaturgi, där han och Niels studerade 70-talet.  

"Det var innan det fanns en industri. Vi lånade utrustning från dramaturgi eller teatrar tills det blev för pinsamt, köptes de första lamporna och 1978 etablerade  vi institutionen City Lights,  som senare  blev  Gobo. Ambitionen var alltid att sälja de bästa produkterna marknaden, säger  Poul.  

Vid ett tillfälle fick Poul ett nio månaders stipendium för att studera ljusets psykologi vid DAMU i Prag och följde produktioner med Josef Svoboda och Kvetoslav Bubenik Smetana-teatern.     

 

Poul är fortfarande delägare och styrelseledamot.