Case Naturkraft styringsløsning

Integrerad styrlösning hos Naturkraft

På Naturkraft talar showcontrollern direkt med ljusstyrningssystemet och de mer än 90 scenarierna i publikutrymmena aktiveras från en plats i huset.

Den integrerade styrlösningen i upplevelsecentret vid Ringkøbing Skjern Fjord skapades av Tue Selmer Friborg, ägare till Taintec. Han var AV-rådgivare till byggherren och som ansvarig för AV-lösningarna på många av landets utställningar vet han vad som fungerar:

– Min ambition var att all AV, belysning och ljud skulle kunna prata med varandra, så att man inte behövde slå på olika ställen i huset. Det handlar om att eliminera möjligheten att dagliga användare gör misstag. Nya användare kommer också in, så det är ingen bra idé att någon tänder städlampan medan utställningen startar. I dag är all AV-utrustning ansluten till ett nätverk, och även belysningsstyrningen är en del av nätverket.

Belysningen i de publika utrymmena styrs från en plats, medan de andra utrymmena styrs av rörelsesensorer. En ljussensor meddelar för utställningsstyrningen hur mörkt det är, och utställningsstyrningen meddelar för belysningsstyrningen när det är dags att byta till kvällsbelysning. Detta gäller både utomhus och inomhus. Eftersom byggnaden har ett transparent tak är inomhusbelysningen mycket beroende av dagsljuset.

Tue Friborg har haft ett nära samarbete med Jens Lind, VD för Gobo, som hade belysningsuppdraget på Naturkraft, och han är entusiastisk över helhetslösningen:

– När allt är sammankopplat kan vi styra ljuset så att det följer dagens rytm och stöder berättelserna på Naturkraft.

Gobo, som tillverkar belysning och levererar belysningsutrustning till museer och andra utställningslokaler, har stått för den designade belysningen för publikutrymmena och utställningarna, förutom specialutställningen, och för att få belysningen installerad och integrerad på Naturkraft.

grandMA styr ljuset på Naturkraft

På Tue Friborgs rekommendation valdes ljusstyrningssystemet grandMA, som levereras av Gobo. Tue Friborg ansvarade för ljusstyrningen och satte ihop systemet med hjälp av grandMA- och Luminex-produkter och ansvarade för att ställa in och programmera ljuset. Och han gjorde all programmering av lamporna på grandMA, som talar direkt till showcontrollern som styr allt AV.

När grandMA-systemet tar emot meddelanden från showcontrollern utlöses den relevanta ljuseffekten i huset. Det kan till exempel finnas ett meddelande om att någon går in i Vågen- en gigantisk ljusinstallation där videoprojektioner och ljud skapar känslan av att stå i en störtande våg. Därefter aktiveras sensorerna och ett meddelande skickas till ljusstyrningssystemet som säkerställer en lämplig ljuseffekt.

I Klimatspelet måste ljuset också matcha ljudet och bilderna. Här kan gästerna bygga städer och samhällen, men aktiviteterna får isen att smälta och vattnet att stiga. När vi närmar oss världens undergång skickar datorn som styr spelet meddelanden till showkontrollen, som i sin tur skickar meddelanden till belysningskontrollsystemet, vilket gör att molnet som hänger över spelet sväller och glöder farligt.

Från GrandMA skickas sACN till noder från Luminex, där det omvandlas till DMX. Alla lampor i publikutrymmena är DMX-styrda, men även molnet i Klimatspelet och måsarna i Holmsland Klit är DMX-styrda.

Holmsland Klit är ett verk om de djur och växter som lever i det västjylländska dynlandskapet. Publiken kan skapa vinden genom att vrida på ett handtag, och när vinden stiger i sanddynerna skickas ett meddelande till ljusstyrningssystemet som aktiverar de fiskmåsar som flyger över landskapet.

Nätverksswitch från Luminex

Gobo har också levererat nätverksswitchar från Luminex till utställningsnätverket. Även om Tue Friborg har gjort många stora nätverksinstallationer för museer hade han inte arbetat med Luminex nätverksswitchar tidigare, men han är entusiastisk över produkten:

– Luminex växlar utmärker sig genom att de är gjorda för underhållningsindustrin, de är intuitiva och det är lätt att förklara för nätverksnoviser hur de fungerar.

Nätverket är uppdelat i olika VLAN, och normalt kan du inte se på switchen vilka portar som ingår i vilket VLAN. På Luminex switchar visar en liten färgad lysdiod på varje port vilket VLAN den är tilldelad. Enligt Tue Friborg underlättade det för alla som arbetar i systemet:

– Jag undvek en hel del felsökning eftersom AV-teknikerna själva kunde kontrollera om de var på rätt VLAN. Efter invigningen var det också en stor fördel att byggherrens egna tekniker kunde göra små ändringar själva utan att ha någon större kunskap om nätverket, eftersom växlarna är gjorda för att vara intuitiva.

Tue Friborg lägger stor vikt vid att installationen dokumenteras korrekt. Han skapade en databas med all utrustning som skulle installeras. Han skrev ner vilka nätverksuttag, eluttag etc. som skulle anslutas, så att utrustningen kunde installeras utifrån denna beskrivning:

– Det är också ett skydd för framtiden, eftersom byggherren måste ha möjlighet att utöka anläggningen eller att utföra service. De måste kunna se hur det fungerade när det fungerade. Detta för att bevara installationens värde för kunden, annars blir den snabbt värdelös.

Fria händer för att skapa den bästa lösningen

Tue Friborg och Jens Lind är överens om att det förtroende som byggherren visar är unikt:

– Det förtroende som Naturkrafts medarbetare gav oss leverantörer och rådgivare var mycket speciellt. Vi hade helt fria händer att skapa den bästa möjliga lösningen, och det var enormt tillfredsställande, säger Jens Lind.

Det höga förtroendet var en viktig grund för ett komplext och utmanande projekt. En snäv tidsplan innebar att byggandet skedde samtidigt som projekteringen. Detta ledde till att nätverksinstallationen kom igång sent i byggprocessen och det fanns en oro för att detta skulle försena resten av bygget. Kasper Kollerup var projektledare för el-installationen och hans team fick improvisera lite mer än vanligt:

– Vi är vana vid att arbeta utifrån färdiga ritningar, men den snäva tidsplanen innebar att ritningarna från upplevelseuniversumet, som vi fick av Tue och Jens, kom in kontinuerligt i projektet. Så vi var tvungna att arbeta lite mer kreativt, men Jens och Tue kan verkligen sina grejer och det är därför vi lyckades med det.

Kasper Kollerup och teamet var också tvungna att använda all sin kreativitet för att installera el i byggnaden:

– Det är svårt att göra fina installationer i en byggnad som Naturkraft med synliga takbjälkar och kupoler, det fanns ingenstans att gömma kablarna, så vi var tvungna att trolla för att dölja installationerna.

Eftersom Naturkraft var där organisationen byggdes upp under processen, fanns det ingen att fråga: Vad brukar du göra?

Och sedan, under byggandet av Naturkraft, kom pandemin som fick hela världen att gå under. Kan byggmöten hållas online i stället för på byggarbetsplatsen? Kan saker och ting levereras i tid? Skulle arbetarna skickas hem? Skulle arbetet stanna upp?

Mot alla odds lyckades teamet avsluta arbetet inför öppningen. Tue Friborg tvivlar inte på att detta beror på en unik vilja att hitta lösningar på de utmaningar som leverantörerna står inför:

– Jag är van vid att samarbeta med många aktörer, men på Naturkraft fanns det en mycket speciell vilja att få det att fungera, och trots allt hårt arbete var det en riktigt trevlig miljö att arbeta i, avslutar Tue Friborg.