Stockholm Stadsteater

Nu kan Romeo prata med Julia på Stockholms Stadsteater När Stockholms Stadsteater

återigen slår upp dörrarna för publiken är det slut på lampor som stör föreställningen. Nya lampor från Prolights har reducerat ljudet, till gästers, scenkonstnärers och anställdas glädje. Det är intensiteten och närvaron som är teaterns magi. Men den magin är svår att hålla fast vid när teaterlamporna låter i bakgrunden. Det problemet är löst med de nya Prolights Ra 3000Profile.

Och det är de glada över på teatern vid Sergels Torg.

– På Stockholms Stadsteater har vi sex till sju olika föreställningar under loppet av en vecka, från musikaler och rockkonserter till teaterföreställningar – och lamporna måste fungera till allt. Utmaningen var att hitta lampor som var tillräckligt kraftfulla, men som inte gjorde något oväsen. Det har vi fått med lamporna från Prolights, berättar Tobias Jaeger, ljustekniker på Stockholms Stadsteater.

Intensivt och färgmättat ljus

I dag är de gamla halogen- och urladdningslamporna utbytta mot LED-lampor, och ljusriggen över teaterns huvudscen utgörs bland annat av 45 Prolights Ra 3000Profile-enheter, levererade av Gobo, som är återförsäljare för det italienska varumärket. På Stockholms Stadsteater har man varit ute efter naturligt ljus med varma toner, även om det ger lägre verkningsgrad:

– Vissa föredrar ett kallt, kraftigt ljus, men vi var ute efter de varma toner som ger lägre verkningsgrad, men också ett mer naturligt ljus. Det är viktigt på en teaterscen, där skådespelarnas mimik måste framträda så tydligt som möjligt, berättar Tobias Jaeger och fortsätter:

– För en teater är ljuskvaliteten avgörande. Vi valde ett intensivt och färgmättat ljus över ett kraftigt ljus. Och det fick vi med Prolights lampor.

Kund:
Stockholms Stadsteater
Uppgift:
Spots med varma toner för teaterns stora scen
Lösning:
Prolights Ra 3000Profile

Gobo vann ljusduellen

Gobo, som har huvudkontor i Danmark och en avdelning i Sverige, och som är distributör för en rad europeiska varumärken, vann i december 2019 tillsammans med fyra andra distributörer ett ramavtal om att leverera ljusutrustning till Stockholms Stadsteater under en treårsperiod.

I mars 2020 bjöd teatern in de fem distributörerna till en testtävling, en så kallad shoot-out, där de olika lösningarna jämfördes med varandra. Det blev i slutänden Gobo som van ljusduellen med Prolights Ra 3000Profile.


Läs mycket mer här, i den fullständiga beskrivningen av casen om Stockholms Stadsteater.

 
 
 

Kontakta oss och hör mer


Vi skulle verkligen vilja berätta mer information om lösningen.
​Kontakta oss och hör mer om hur vi också kan hjälpa dig.